Az adatok azt bizonyítják, hogy az ágyi poloska, a Cimex lectularius (L.) előfordulása a XX. század elején általános volt, a fejlett országokban azonban az 1930-as évektől az ágyi poloskák száma fokozatosan csökkent, és az 1970. és 1990. közötti években viszonylag alacsony szinten maradt.

A fejlett országok városközpontjaiban azonban ebben az időszakban mégis jelentős fertőzési forrás maradt. Az ágyi poloskák legutóbb az 1990-es évek végén majdnem párhuzamosan kezdtek egyre nagyobb számban megjelenni Európában, az Egyesült Államokban és Ausztráliában is.

Az irtási program legfontosabb szempontjaira segít rávilágítani, ha az ágyi poloska fertőzöttséget egy bizonyos területen egy metapopulációnak tekintjük. Fontos a fertőzöttség időben történő megszüntetésének szükségessége. Még ha az ágyi poloska irtása teljesen (100 %-osan) hatékony is, a fertőzöttség azonosításában, bejelentésében és kezelésében bekövetkező késedelem elég ahhoz, hogy az ágyi poloskák száma újból növekedni kezdjen, mivel elég idő áll rendelkezésre ahhoz, hogy a fertőzöttség a kezelést megelőzően új helyeken is elterjedjen. Ha ellenben a kezelések nem hoznak 100 %-os eredményt, még az azonnali kezelés sem állítja meg az ágyi poloskák számának növekedését, mivel az irtás lehetővé teszi a fennmaradó fertőzöttség helyreállását, majd ezt követő terjedését. Az ilyen epidemiológiai megközelítés segítséget nyújthat az ágyi poloska hatékony irtási stratégiáinak kialakításában.

Londonban az ágyi poloskák irtásának száma évenként kb. 25%-kal nő. A növekedést számos magyarázattal indokolták, pl. az éghajlatváltozás, az emberek többet utaznak, a rovarirtó-szerek felhasználásának módjában bekövetkezett változások, az ágyi poloskák csökkent mértékű érzékenysége a rovarirtó-szerekre.

A szálláshelyeken előforduló ágyi poloska fertőzöttséget vizsgáló tanulmányok szerint a fertőzöttség fennmaradása azzal függ össze, hogy nem történt meg a teljes felszámolás. Ott, ahol az ágyi poloskákkal való fertőzöttség teljes felszámolására sor került, még a nagyforgalmú helyek is teljesen fertőzésmentesek maradhatnak hosszabb időn át.

Az ágyi poloskák jelenlegi elterjedésének megfékezése rendkívül fontos nemzetközi közegészségügyi kérdés. A hatékony kezelési stratégiák kialakításában alapvető fontosságú az ágyi poloskák számának növekedéséért felelős tényező(k) pontos meghatározása. Ezeknek a stratégiáknak – amennyire lehetséges – szilárd bizonyítékokon kell alapulniuk.

Több olyan évtizedet követően, amikor a fejlett országokban az ágyi poloska (Cimex lectularius) viszonylag ritkán fordult elő, az ágyi poloskák száma mostanában ismét növekszik.

Ez a növekedés jól érzékelhető a Városi Kártevők Nemzetközi Konferencia előadásaiból. Az 1993., 1996., 1999., 2002. és 2005. évi konferenciák egyik előadása sem tartalmazott az ágyi poloskákra vonatkozó anyagot, míg a 2008. évi legutóbbi konferencia előadásai azonban már legalább nyolc előadást tartalmazott az ágyi poloskákkal kapcsolatban.

Rovarirtási kérdések A rovarirtást végző szakemberek elégtelen képzése Az ágyi poloskák újbóli megjelenésére válaszul megváltozott a rovarirtási gyakorlat, és így bizonyos átképzésre van szükség. Nincs bizonyíték arra, hogy a szakértelem kezdeti csökkenése ténylegesen az ágyi poloskák számának növekedésével járt volna.
Változások a rovarirtó szerek használatának módjában Az 1980-as évek végén csökkent a hangya- és csótányirtásra használt széles spektrumú, reziduális permetezőszerek használata – amik valószínűleg párhuzamosan néhány ágyi poloskát is kiirtottak – és ezeket egyre inkább az egyes kártevő fajokra jellemző csalétkek váltották fel. Ez a változás a megnövekedett számú ágyi poloska fertőzöttséghez kapcsolódik (Simon, 2004). Kérdés, hogy a hangya- és csótányirtáshoz használt aeroszolok hatnak-e egyáltalán az ágyakban és matracokban elrejtőzött ágyi poloskákra. Manapság nem valószínű, hogy a csótányok ellen használt aeroszolos kezelés eltünteti az ágyi poloskákat, mivel gyakoriak a pótkezelések még olyan esetekben is, ahol a permetezőszereket kifejezetten az ágyi poloskákat célozzák meg.
Hatékony rovarirtó szerek kivonása a forgalomból. A DDT betiltására úgy utalnak, mint ami lehetővé tette az ágyi poloskák számának jelenlegi, újbóli növekedését. A DDT-vel szembeni rezisztenciát azonban már évtizedekkel korábban széles körűen ismerték, és még ha manapság alkalmazható is volna, nem valószínű, hogy hatékony lenne.
Rovarirtó szerekkel szembeni rezisztencia. Az a legutóbbi felfedezés, hogy általános és néha nagyon jelentős a rezisztencia több, jelenleg használt hagyományos rovarirtó szerrel szemben, magyarázattal szolgálna mind az ágyi poloska irtásban mutatkozó jelenlegi nehézségekre, és – ennek eredményeként – a fertőzöttség egyre növekvő mértékére (Boase és társai, 2006, Romero és társai, 2007, Kilpinen és társai, 2008).ó

Forrás és teljes cikk: makosz.hu

Áraink

Kérd árajánlatunkat!

További városok, ahol rovarirtás vállalunk.

Miskolc
Debrecen
Kecskemét
Székesfehérvár
Győr

Szólj hozzá!