2008 februárjában találta meg e sorok írója a harlekinkatica (Harmonia axyridis) első regisztrált egyedét Magyarországon, a szigetszentmiklósi Czuczor-szigeten.

A harlekinkatica felbukkanása nem volt váratlan. Ausztriai megjelenését 2006-ban jelezték, ahová Nyugat-Európa felől a saját szárnyain érkezett. Csak idő kérdése volt, hogy nálunk mikor kerül elő. Hamarosan kiderült, hogy e bogárfaj már 2007-ben is itt volt az országban: a Fejér megyei Kőszárhegyen működő növényvédelmi fénycsapda harlekinkaticákat is fogott, de ezek később kerültek szakemberek kezébe, a fogás időpontjában még nem ismerték fel őket.

harlekinkatica
A harlekinkatica aulica színváltozatának első hazai egyede. A korábban ismert és gyakori mintázatok mellett fokozatosan megjelennek új változatok is (Rahmé Nikola felvétele)

Ma a harlekinkatica Nyugat-Európa legtöbb országában a leggyakoribb katicabogár, és ezt Magyarországról is elmondhatjuk. A lombkoronában élő levéltetű-fogyasztó fajokat nagyon visszaszorította, hiszen azoknak nem csak a táplálkozásban vetélytársa, hanem a más katicafajok lárváit is megeszi. A gyepszintben élő fajoknak, például a jól ismert hétpettyes katicának (Coccinella septempunctata) a táplálékbázisát nem csökkenti, így azok ma is gyakoriak. Mi több, Észak-Amerikában, ahol a harlekinkatica és a hétpettyes is idegenhonos, a két inváziós faj az élőhelyeket egymás közt felosztva közösen szegényíti az egyébként gazdag őshonos katicafaunát.

Ez is érdekes lehet

Szólj hozzá!